Суб’єктивність журналіста - зло чи добро

В обговоренні мого останнього допису визріла тема для наступної дискусії. Зокрема, було сказано, що подобається в газетах читати щиру суб’єктивність автора. Правда, згідно зі стандартами журналістської етики, стандартами ВВС — це абсолютно неможливо для професійного журналіста. Повинні бути лишень факти, коментарі, а висновки повинен робити сам читач і їх не має нав’язувати автор статті. особисто я прихильниця іншої думки — людина, котра пише, якщо тільки це не машина з ретрансляції інформації, не може стояти осторонь того, про що пише, як пише. А тому матеріал не може бути об’єктивним, він завше суб’єктивний. Можна зберігати об’єктивність хіба в подачі новин без заглиблення та розкопування трішки глибше теми. Адже, дійсно, багато читачів шукають такого собі співрозмовника на сторінках газет, аби ствредитись у своїх думках, або ж обурюватися чужим.
Звичайно, суб’єктивність журналіста повинна йти від душі, а не від гаманця. Тут й мови про інше не може йти. Але просто наразі оця суб’єктивність спаплюжена джинсою. Але я за неї руками і ногами. І нехай свій вибір роблять читачі.

18 коментарів

Альберт Комарі
Чесно кажучи, я не професійний журніліст і журналістські функції виконую скоріше за внутрішнім покликанням. Але, якщо дозволите, підтримаю Надію. Мені доводилося висвітлювати новини мистецтва та спорту, я писав матеріали на теми співпраці влади та ЗМІ, висловлював точки зору, проводив своєрідні журналістські розслідування і якось зловив себе на думці, що в жодному разі не зміг уникнути суб`єктивності.
Врешті решт, напевно, про підтримку/заборону суб`єктивності журналіста рішення прийматиме редактор…
Святослав Вишинський
Редактор, як людина, також суб'єктивний визначально — як суб'єктивним є сприйняття будь-якої людини взагалі. Тези про «об'єктивність» є утопією, певною ідеальною конструкцією, яка не підтверджується практикою.
Михайло Шморгун
До тези про обєктивність…

Чи можна вважати наприклад групу хакерів, які викидують через свій вікілікс(чияктам) конфіденційну інформацію держдепу США обєктивними?
Всі базові ознаки обєктивності збереглися — є факт (інформація) — а ви панове в своїх «кінгстонах» робіть висновки самі… Неважливо, як інформація потрапила до журналіста (блогера, хакера, кореспондента районки) його журналістський обовязок бути зливним бачком, бо журналіст — лише медіум між реальним світом, та світом у якому живуть мільйони споживачів інформації. Це на мою думку, є сьогоднішня обєктивність журналістики…
Субєктивність дозволяє згладити гострі вугли, та зробити «квадратну землю круглою»…
Крім того Субєктивність дозволить не згоріти самому журналісту, про Особистість якого ми зачасту забуваємо, називаючи журналіста у третій особі…
Віталія Козменко
а в мене питання наступне: «Яким чином суб'єкт може об'єктивно висловлюватися?»… всерівно частка суб'єктивного залишається!
Святослав Вишинський
У контексті останніх дискусій на тему ЗМІ — варто повернутись до цього коментаря від 2 грудня 2010 р.
Лілія Шутяк
Як на мене, то журналіст, звісно, має право ділитися своїми думками з тієї чи іншої теми, але він ПОВИНЕН уникати моралізаторства. Знайти межу між суб'єктивністю і дидактичністю є запорукою успіху представника ЗМІ.
Надія Вірна
Зі свого достатнього досвіду в журналістиці можу з певністю сказати, що є такі теми, де без моралізаторства ну ніяк. особливо, коли ти пишеш соціалку — про стареньких, прикованих до ліжка і до котрих всім і сусідам, і владі села байдуже. Або, коли ти пишеш про покинутих дітей. Або, наприклад, я маю рубрику непостійну «Чиновники-хабарники», де пишу про всіх тих, кого спіймали на гарячому, але котрі зуміли відкупитись, або ж планують це зробити. Так я моралізую там, соромлю їх. Бо ж вони до влади знову лізуть. Навіть доводилось з одним засудженим хабарником спілкуватись. А як ще на них впливати, як не моралізаторством та страхом бути опозореними на шпальтах газети???
Лілія Шутяк
І що багато людей бояться бути «опозореними» на шпальтах газет? Чи їм це просто байдуже? А навіщо на них впливати? Ви журналіст («з достатнім досвідом»), а не падагог. Виховував Макаренко…
Надія Вірна
Небагато. Але чому б не поєднувати журналістику і педагогіку. Адже одна з функцій журналістики є просвітницька. Розумію Ваш скепсис, але з ним не погоджуюсь. Бо коли отих хабарників за ті самі хабарі випускають на волі, то решта відчуває повну безкарність. Так от моє завдання є те, щоб показати тій решті, що їхнє ім’я (а це ім’я і дружини, батьків, дітей) буде з’являтися на шпальтах газети. І журналіст «з достатнім досвідом» достане їх з-під землі, аби інші хоч засумнівались, чи брати, чи ні
Євген Славянов
Так, зараз суспільство і чиновництво потребує періодичних щеплень моралі. І журналісти повинні бути конструктивно нахабні й агресивні. Хоча, де тут педагогіка й моралізаторство, коли ти просто напишеш про факт хабарництва й проаналізуєш ситуацію? Це звичайна журналістська практика.
Доречі, читав якось, що витворяють журналісти у Великобританії. Вони якимось чином замаскувались під зацікавлених осіб і пішли в Лондоні в суд, спровокувавши ситуацію, коли треба дати суддям і адвокатам хабаря. Врешті, служителі Феміди таки взяли хабаря, а журналісти потім розтрубили про це в пресі по всій країні, таким чином перевіривши й висвітивши вади судової гілки влади. Отакий от журналістський екстрім)
Лілія Шутяк
Коли ти просто напишеш про ситуацію і проаналізуєш її, то ніякого моралізаторства тут нема. Але, коли почнеш казати «ну-ну-ну, які погані дядьки», беруть хабарі, а ви, дітки, дивіться і так не робіть (до чого у нас часто вдаються журналісти, особливо другорядних чернівецьких видань). Так не повинно бути. Біда в тому, що в Чернівцях дуже мало журналістів вміють писати якісну конструктивну аналітику без претензії на моралізаторство. Гадаю, з цим ви погодитеся.

Щодо журналістів у GB: це справжній екстрим з розряду «коли нема події-треба її створити». Хотілося б зробити щось подібне в Україні. Тільки-от, хочеться ще пожити)))) До речі, один мій знайомий журналіст, цілий тиждень жив із бомжами на вулиці, дізнавався, де і як вони харчуються, де сплять і купу інших цікавих штук. Матеріал бомбовий вийшов! Тому то гарна практика)))
Галина Дичковська
Людина має пізнавальну і емоційну складову.
В пізнавальній площині об*єктивність можлива = факт. Загинуло… людей. Народилося… немовля. Сталася повінь. Взяв хабаря…
В емоційній площині наявна тільки суб*єктивність. НІХТО НЕ МОЖЕ ВІДЧУВАТИ ВАШІ ВІДЧУТТЯ.
В нашій залюбленості в раціо перше завжди вважалося істиною, а друге — мало не хибністю.
Воно не хибне, більше того, воно існує обєктивно, воно первинне і більш цінне людині, ніж голий беземоційний факт.
Субєктивно-емоційні журналісти томує потрібні людям, що вони висловлють те, що людина хоче висловити, але не може або не вміє.

Інколи під субєктивністю розуміють однобокість і викривлення інформації: каже дитина, що бита, та не каже за що. Власне, це не субєктивність, це маніпуляція свідома чи не свідома.
Моралізаторство починається тоді, коли людина/журналіст стає в позицію Я +, а Ти -. Намагається здобути ніби позитивний результат приниженням чи засудженням іншого.

Успіху, Журналісти :))
Євген Славянов
Всі відомі журналісти завжди були «глибоко» суб*єктивними, тобто вкрай відвертими, що, як на мене, є тотожними поняттями. Чим більше ти суб*єктивний — тим більше ти відвертий і правдивий, а, отже, тим більше ти об*єктивний. Свідоме уникання особистісного у подачі інформації робить її прісною й не цікавою для сприйняття. Щойно в подачі інфи з*являється персональна емоційна заангажованість автора, — вона одразу породжує емпатію, співпереживання, себто співпричетніть до події або думки. Виняток становлять хіба що ті газети чи рубрики, де треба подати сухі факти без аналізу й опису. Прагнути бути об*єктивним — безглуздо, бо це всеодно, що прагнути сподобатися всім, що в принципі неможливо.
Журналіст зобов*язаний мати широку ерудицію і грунтовану на ній жорстку виважену суб*єктивну позицію, яку треба повсякчас прямо висловлювати, щоб ті, хто думає так само як і ви знали, що вони не самотні в своїх поглядах, а ті, хто думає інакше, — знали, що вони не залишаться без відповіді.
Надія Вірна
Погоджуюсь! Проблема лишень в тому, що багато неякісної суб’єктивності просто спаплюжили та збезчестили ту саму суб’єктивність
Максим Пансик
[Видалено як дублікат].
Останній раз відредаговано
Максим Пансик
Згадав фразу, що розсмішила континенти: «У нас сексу немає...» — сказала жінка — учасниця телемосту між СРСР і США. Смішно було всім без виключення, окрім самої жінки. Три крапки після фрази — це непочуті слова:«в пресі і на телебаченні». Для мене, людини, яка цінує професійну журналістську працю, об'єктивність журналіста — це надання інформації — факту без урізання, додавання чи спотворення продиктованих редактором, замовленням, власною непрофесійністю чи «розумінням того, що так буде краще». Суб'єктивність — «червона нитка», що обплітає інформацію — факт, в кожного справжнього журналіста вона буде своєю автентичною. Саме завдяки їй читач зрозуміє, що саме до даної інформації, даного факту він додав би саме таку ж «червону нитку».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте