Коли мовчать студенти


Це я про відсутність реакції чернівецького студентства на намагання Табачника просунути потрібний йому закон про вищу освіту, за яким багато університетів просто зникне (а у нас, як завше, разом з липовими підуть і справжні), а студентам змінюватиметься розмір оплати за навчання зможе змінюватись. Також зменшується держзамовлення та обмежується автономія ВНЗ. Так от, в кількох містах пройшли студентські акції протесту. І, о диво (чи закономірність?!), Чернівці промовчали.
Самі студенти кажуть (з якими спілкувалась), що нічого не знали, тому й не вийшли. «Не знали» — не аргумент, не вийшли — бо не було організаторів. Хто ж організовує? За ідеєю є представницькі органи — парламент, профком. Вже керівники цих структур мали б і організувати якщо не акцію протесту, то хоча б якусь видимість активності у захисті прав студентів та ВНЗ. Та, не так сталось у Чернівцях.
В ЧНУ ректорат зараз працює на «одобрямсі» всього і вся від Табачника. Тому, певно, і різні там парламенти, ради і профкоми ніц не роблять.
Як на мене, ті, хто просуває цей закон (розуміємо, партія влади), просто хотіли перевірити, настільки студентство готове відстоювати свої права. Бо ж у всіх акціях непокори, революція саме молодь-студентство  є рушійною силою. То що ми маємо тепер? Байдужих у своїй абсолютній більшості студентів (бо так хоча б півсотні вийшла)?
Схоже, проголошений на київському мітингу 31 січня студентами «Ви нам корупцію — ми вам революцію» не актуальне для Чернівців. А жаль...
Побачимо ще як буде цей закон слухатися 16 лютого у верховній раді і, у разі його прийняття, яка буде реакція… усіх.

39 коментарів

Микола Костинян
і нема шо заперечити, і не згоден:)

додам лиш шо якось не так давно також студенти мітингували дуже активно по країні, а у нас усе було тихо (а-а, це коли студенти частково відстояли коли збиралися вводити платні послуги у вузах).
шось «махання прапорами» як засіб боротьби мені взагалі не подобається;
Надія Вірна
А що робити? Так хоча б можна звернути на цю проблему увагу. А потім наголосити — от не почуєте нас — то ми і голодування, і піший похід на Київ організуємо. Але однозначно — мовчати не можна.
Андрій Скрипник
однозначно, мовчати не потрібно! я не є прихильником тієї реформи, яку хоче запровадити наш міністр освіти, але що може дати те, що ми знову вийдемо до стін Обласної дежавної адміністрації, знову у нас візмуть інтерв'ю телеканали, газети і таке інше. Вже ж було таке. Висутпили проти. мало що з того вийшло. Я цілком розділяю твоє невдоволення посивності нашого студенства, але чомусь йому краще жити за принципом:" моя хата з краю..". А вже коли безпочередньо будуть проводитися якісь агресивні дії, тоді будуть і виступи, і мітинги, і все інше. До чого я веду, що поки біда на застане з ненацька, ніхто тим перейматися не буде. І це на жаль.
Надія Вірна
Так коли будуть агресивні дії тоді вже пізно буде ходити на мітинги. Тоді вже буде щось НАБАГАТО серйозніше як з однієї, так і з іншої сторони. Ось в чому проблема
Андрій Круглашов
раніше приказка «Моя хата з краю» мала продовження «Першим ворога стрічаю».
Про результитвність конкретних акцій можна говорити лише з огляду на їх конкретні цілі, а особливо на засоби.
проте чиста совість — теж гарний результат.
Надія Вірна
А ще кажуть, що крайня хата швидше горить)
Ти ж не сидів склавши руки, коли вбили студента у відділку міліції? І той випадок конкретно не чіпає чернівецьких студентів. А тут напряму
Андрій Круглашов
Так Надійко. Але знаєш, якби я ще був студентом на кафедрі батька в цей час, не знаю, чи взявся б…
А зі студентами лажа, тому що вони дуже залежні. Думаю, відсоток тих, хто утримує себе коливається у межах статистичної похибки. А тим паче тих, хто платить за навчання.
Звідси — відсутність гідності економічно вільної людини.
А відчуттям «nobless oblige» та відповідною етикою мало хто може похвалитися. Страх засів у генах.
Лілія Шутяк
Люди розчаровані — так по всій країні. А ще мовчать, бо є новий закон, згідно з яким студентам підвищують стипендію до 700 гривень. Як вам таке?
Надія Вірна
Стипендії в 2011 році не підвищуються: це не передбачено Законом про Держбюджет. Вони тільки індексуватимуться залежно від рівня інфляції (як і зарплати), проте ця індексація суттєво не впливає на розмір стипендій, який встановлено на рівні 2010 року.

Нагадаємо, ці розміри звичайних (не підвищених) стипендій:

– для учнів профтехучилищ – 200 гривень на місяць;

– для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації (технікум, коледж тощо)

– 400 гривень на місяць;

– для студентів ВНЗ III-IV рівня акредитації (інститут, університет, академія)

– 530 гривень на місяць.

Для учнів ПТУ та студентів вишів I-IV рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

– 550 гривень на місяць (для учнів);

– 1.160 гривень на місяць (для студентів).
www.telegraf.in.ua/education/2011/01/08/news_13569.html

В бюджеті кошти не закладені!
Лілія Шутяк
Але розмови про підвищення стипендій уже є )))) Думаю, не забариться і їхня реалізація. Хто коли турбувався Законом про Держбюджет?????
Надія Вірна
Таки підвищили. І як хитро: аби знищити ворога — розділили його. Тепер бюджетники ніколи не вийдуть.
Святослав Вишинський
Який інший інструмент боротьби мають студенти проти будь-яких негативних новацій влади, окрім публічних виступів та радикальних дій? Круглі столи, консультації, переговори та ін. фіктивні і жодного дієвого впливу на ситуацію не справляють, якщо за однією зі сторін не стоять аргументи силового впливу. Інша справа, що десятки тисяч студентів, за аналогією Галини Дичковської, можуть вестись десятком вартових бюрократів, не подаючи жодних порухів до спротиву. Очевидно, що в Україні студентства як автономної суспільної групи не існує, про що ще давніше говорив Микола Малярчук:

Депутат Микола Малярчук: У нас немає студентства
Надія Вірна
От треба нашим студентам орієнтуватися на Могилянку.
Коли ми були студентами (вже як бабця говорю), то якось легше піднімались.
Володимир Карагяур
Бояться дуже бояться. КОгось спеціально зрізали взагалі зі степендії, когось з підвищеної. Студенти розуміють, читають і бачать що коїться і бояться тому, що на людей впливають, на тих хто виходив, їх переслідують.
Андрій Круглашов
мені одне ясно.
Жити в одній клітці з крокодилом і годувати його в надії, що він з'їсть тебе останнім — програшна стратегія.
Володимир Карагяур
Погоджусь Андрію, але про те що потрібно щось робити ми говоримо ще з часів перших виступіів проти Кучми у 2000 році, але але але…
Андрій Круглашов
Ну бачиш, дещо робимо, дещо здобули, щось втратили.
Гонка довга і з рештою ми ведемо її з самими собою.
І що найважливіше — в цей світ приходять нові люди,
які не хочуть жити по старому.
Володимир Карагяур
Найголовныше, що вони навіть незнають як це жити постарому і ніколи значить не схочуть.
Олександр Ткачук
Надію, проблему серйозну зачепила! Нагадаю вам як на весні минулого року студенти вийшли мітингувати проти Табачника.Мало було студентів. Вже тоді були або залякані, або байдужі. Але навіть ті, хто вийшли(а ще до до ієї акції долучилась «Свобода»)пройшлись від універу до ОДА, покричали. Ніби почули. Тоді ще й шиоепницький попався натовпу. Щось пообіцяв. Але суть не в тому.

Головне, що ні один телеканал, а їх тоді знімало троє, у вечірньому випуску не показав сюжету про мітингуючих про Табачика сюжету.
Без пояснень.Потім вже «колеги» натякали, що тому є офіційна відмазка: свобдівці відмовлись платити за політичну рекламу(а ту акцію редактори розцінили саме як політичну рекламу),і тому сюжет не пустили. І що більше реальне: попросили зверху, щоб не показували студентів. от так тоді то пройшло. відповідно реакції далі від студентів теж не було…
Надія Вірна
Ми писали про це. Ы завше виступали проти цього українофоба і україноненависника. Але причину чого не пустили в новини — не знаю тому й не буду судити: це може бути технічна затримка, непрофесіоналізм, цензура внутрішня чи зовнішня. Але те, що ЗМІ повинні транслювати події в краї, навіть ті, які не створені владою, це факт.

А щодо того, що студенти бояться і страх у них вже в крові — це найстрашніше. Бо ми, коли виходили в 2004 році, страху не мали. А потім вже ректорат просто не міг не стати на нашу сторону.
Ви ж тільки порахуйте скільки студентів по Україні, якщо тільки в Чернівцях їх більше 10 тисяч!!! Звичайно, владі дуже добре, коли й ця колись активна маса людей залякана.
А як вони виховуватимуть своїх діток????

Ігор Наконечний
Ну так давайте проведемо шось таке 16 числа. Час ще є. Більше ніж достатньо.
Галина Єреміца
Підтримую цю ідею, Ігоре. Студенти, вперед!
Ігор Наконечний
Але я, на жаль, не студент ) треба підшукати студентів, яким ця тема цікава. Інакше подібні обговорення не мають жодного сенсу.
Галина Єреміца
Я теж не студентка де-юре, але вічна студентка де-факто. Але в нашій вкурсівській команді є студенти. Тож хай ініціюють, а ми допоможемо організаційно, інформаційно, консультаційно.
Галина Єреміца
І все таки від людей багато чого залежить: www.pravda.com.ua/news/2011/02/11/5906791/
Юлія Бурега
Уважно прочитала і пост і коментарі, думаю левова частка студентів просто байдужі до цього. Ще ніразу не бачила реального ефекту від протестів, тобто, досягнення мети (окрім помаранчевої, і то вийшло якось погано). Народ ніхто не слухає, олігократія блін. В інших країнах на середній клас покладено набагато більше економічної відповідальності, тому ефект від протестів є. А в Єгипті і частина владного апарату була за революцію, тому це спрацювало.
На мою думку це все симптоми, а не саам хвороба. Проблема в людях стали менше слухати свою совість, всі бояться, що бояться втратити, і я боюсь чого не знати що: втратити стипендію, навчання в універі, потім роботу, забезпечене життя… На нас чекає переосмимлення цінностей.
Надія Григоренко
Чого ми боїмося?
Я добре знаю, як реально ставляться бали. На екзамені легко додаються/віднімаються бали навіть за перший модуль і ставиться така оцінка, яка «потрібна».
Я бачу рейтинг успішності, де ті, займають перші позиції, насправді списують у «середняків» на модульних і екзаменах, і, більше того, без списування вони реально нічого не знають. Але система така, що дозволяє їм отримати успішні бали.
Крім того, викладачам нав'язали «норму успішності» і тепер вони виставляють бали за принципом: не більше чотирьох-п'яти «відмінно на групу, не менше трьох-чотирьох „незадовільно“ (чи як там, точно не знаю). І вони виставляють. Вони теж бояться. І кажуть нам це просто в очі і розводять руками, мовляв, нічого зробити не можемо, сказали, значить треба виконувати. Не зважаючи на реальний рівень успішності в групі.
До чого я веду? Маніпулювати оцінками дуже легко. Це я можу без особливих труднощів жити без стипендії, але таких як я мало. Зазвичай за стипендію тримаються як за рятівне коло. Звичайно, що бояться її втратити. То хто за таких умов із бюджетників піде протестувати? Щодо платників, то я не бачу в них активності. Таке відчуття, ніби їм все одно, як, власне, і бюджетникам.
Ще: є частина студентів, якім якраз і вигідні подібні зміни. Це ті, хто отримує оцінки не за знання, самі розумієте, за що.

Вам, хто вже давно покинув студентські лави, легко з висоти отриманого досвіду говорити про пасивність студенства. Що ви знаєте про сучасного студента?
Кожні пів року або й частіше ми можемо очікувати на зміни. Щороку змінюються умови вступу як на 1 курс, так і на 5-й. Тепер ми навіть не знаємо, чи будемо вчитися на магістратурі 1 чи 2 роки. Адже поки що говорять про 1, але не факт, що все не зміниться.

Але й це не найгірше. А що ще?
Знівельована цінність вищої освіти. Закінчити вуз заради того, щоб закінчити вуз. Піти працювати продавцем на „Калинку“. Піти працювати касиром в банку, касиром в магазині, грузчиком на складі, що там ще? ага, секретарем.
Тому ніхто й не відноситься серйозно до навчання, нікому це не цікаво. Вчаться, бо їх запихнули туди батьки, а запихнули тому, що „так треба“, а інакше не можна, бо „що люди скажуть“.
Я не бачу зараз перспективи працевлаштування. Не знаю, чи зможу почати яку-небудь, хай найдрібнішу, власну справу (це з новим податковим кодексом, а ще враховуючи процедуру реєстрації ПП).

Невпевненість у майбутньому, не можливо знайти пристойну роботу взагалі, а за спеціальністю й поготів, викладачі, які не дають нам позитивного прикладу в своєму підкоренні тупим наказам (бо як ще назвати ту зрівняйлівку успішності)…
Стільки всього і водночас, і ще чекаєте, майже вимагаєте від нас активних дій? Панове, а чому самі не рухаєтесь? Чи закінчив ВУЗ, уже не студент, тому і не цікавлюсь, не несу відповідальність? Але ж це стосуватиметься ваших дітей, наприклад.

Впевнена, за необхідності знайдуться активісти. Але чи прокинеться свідомість „сплячих“, чи захочуть вони ризикувати своїм, хоча й паршивим, але спокоєм, стабільністю? Бо одної лише активності десятка-двох студентів, навіть у масштабах маленьких Чернівців, замало.
Надія Вірна
Ти думаєш, що тоді, коли я вчилась щось було по-іншому? Все так само. Просто, напевне, у нас було менше «мажорів» і трохи менше байдужих. Ми просто те покоління «жовтеняток», яким не було що втрачати в 2004 році. Окрім того, що нас тоді підтримав ректорат. А ініціатива повинна виходити від тих, кого напряму стосуються зміни — тобто студенти, викладачі. Звичайно, протест заради протесту — це пуста трата часу. А от протести з конкретним пропозиціями, з акцентами. Але знову ж таки — питання в організаторах. Хто може бути організатором? Може лідери студентського самоврядування? А вони мовчать.
А активність двох десятків студентів — це вже багато.
Просто вже зрозуміло, що студенти не вийдуть, як це було в 2004. І мені це болить.
Надія Григоренко
Знаєте, у 2004 ми ще були школярами.
Я не знаю, як будо тоді, бо тоді, у 2004-му, мені було всього 14 і все те що відбувалось, мене лякало.
А тепер студенти байдужі. І все, їх уже не зміниш, залишається тільки чекати на «свіжу кров».
Галина Дичковська
Браво, Надійко!
У Вашому коментарі зачеплено глибинні причини. З усім погоджуюсь. І разом з тим, ніхто цього не змінить, окрім нас.( я вже давно не студентка, маю на увазі загалом не студентів, а всіх не байдужих).
Нажаль, я не знаю ЯК це можна адекватно змінити.
Коли цього року в мене забрали улюблений курс, нахабно і цілком не вмотивовано, було бажання піти з університету. Біда в тому, що йти загалом нікуди. А інша біда, що… я люблю свою роботу. Я хочу працювати із студентами, хочу передавати і хочу вчити.І знаю, що можу, але система університету знівельвує ці можливості десь до 20-30 відсотків. Альтернативні проекти є «нелегітимні». На них можна давати багато, але не можна видати документ про навчання.
Надія Григоренко
Дякую! ))
І я теж не знаю, як це можна змінити… Думаю, що страйки самі по собі мало чим допоможуть, їх варто чимось підкріплювати.
Сергій Бостан
Друзі не кажіть дурниць!!! «Прочитав я цю переписку: от ми в 2004, а зараз...»Вибачте звичайно, але це все пусті слова. Що значить студенти бояться, що значить студенти вже не ті?? Що ви будете доказувати і саме головне КОМУ, на вулицях нашого міста??? Яку мету ви ставите перед собою??? Привернути до себе увагу, навряд чи вдасться, змінити закон — таким чином нічого не вдасться, підставити себе, друзів, викладачів, керівництво Вузу — безсумнівно. Невже не вистачить уже криків та мітингів, невже не прийшов час конструктиву. Що значить не працюють представницькі студентські органи? Що ви хотіли панове, щоб профспілка разом з парламентом закликали всіх студентів піднятися на мітинг і тим самим підставити їх, замість того щоб захищати?? Давайте не підривати й підгострювати ситуацію! Коли був протест стосовно Табачника, за моєю ініціативою зібралися представники профспілки, парламенту та наукового товариства й тоді було прийнято рішення звернутися до керівників держави з осудом даного призначення! Це була офіційна позиція студентства. Псевдо мітинг під ОДА, це виключна ініціатива когось, в якій офіційної участі наші студенти не брали. Нехай партії несуть відповідальність за ті події, які тоді зманіпулювали думкою громадськості. Сьогоднішні студенти є не гіршими за тих, що були в 2004 році. Я б сказав навіть кращі. Тому що учасники помаранчевих подій більше ніколи не вийдуть на вулиці, а сьогоднішня молодь це зробить одразу, коли відчує небезпеку! Не потрібно звинувачувати їх і не потрібно все вирішувати на площах. Ми це вже пройшли… Давайте мудемо мудрішими і не будемо заради власних амбіцій підставляти інших людей. Потрібно проводити дискусії, обговорення! І робити це цивілізовано, ми повинні бути вищими всього цього! Молодь -майбутнє нашої держави і вона повинна виховуватися на основі європейських стандартів.
P.S. Вибачте, якщо когось образив, однак вважаю що не потрібно маніпулювати і звинувачувати студентів. Вони однозначно краще знають, чому вони не вийшли на площі і знають, через що вони на них вийдуть…
Надія Вірна
Ви хотіли, певно, сказати, молодь повинна виховуватись на основі російсько-азіатських стандартів? Бо европейські стандарти — це активність, а не конформістська позиція. А що потрібно сьогоднішнім студентам, щоб ті «відчули небезпеку»? Що конкретно? Закрити їм виїзд до ЕС? Бо ж і так в більшості їхнє майбутнє та теперішнє і майбунє їхніх батьків — це робота на проффесора, на його банду. Хіба це вихід? Тут ніхто нікого не підставляє, чи підбурює. тут спроба зрозуміти: чому мовчать студенти? Бо ситі, чи бо залякані?
Сергій Бостан
Студенти мовчать, тому що їм набридла політика! Й те, що ними завжди намагаються маніпулювати. Ось чому мовчать студенти. А щодо позиції європейських студентів, Ви мабудь трохи далекі від цього питання… Потрібно свідомо розуміти навіщо ти виходиш на вулицю: переслідуєш певний результат від цього чи просто похизуватися. Останні виходи на вулицю нічого не дали, окрім спроб певними політичними силами підмяти під себе ці виступи з метою своєї підтримки, а в результаті жодного результату. Як на мене, потрібно переходити на більш конструктивний цивілізований підхід. Я думаю всім набридло бути обманрутими, особливо студентам, які були ініціаторами «революції» 2004 року.
Надія Вірна
ЩОдо позиції европецських студентів: проглянте повідомлення інформаційних агенств про виступи та активність студентів 2009,23010 років в Франції, Італії. І там студенти долучались не тільки до акції суто своїх, але й до акції загальнодержавних. І знаєте, як кажуть: обманутими є ті, хто хоче бути обманутим.
«Останні виходи нічого не дали»… так може саме це (те, що цим мотивують свою пасивність студенти) і хотіла антинародна влада????
Сергій Бостан
А Ви спілкувалися зі студентами Італії та Франції, які виходили в 2009 і 2010 і дізналися про справжню мету, яку вони переслідували коли це робили — чи вирішили робити висновки з преси?! Коли я щось говорю, я знаю про що веду мову й не говорю загальними популістськими фразами. Я не раз самостійно спілкувався з студентськими лідерами, які протестували тоді в Європі, спілкувався з лідерами молодіжних громадських організацій і з лідерами припартійних молодіжних осередків. Тому я знаю добре засади європейського студентства і прекрасно знаю, що коли вони виходять на вулицю — вони досягають бажаного, а коли наші студенти виходять на вулицю — то залишаються обманутими! Можливо треба переглянути нашу молодіжну політику і навчитися використовувати інші методи, до прикладу інститут лоббізму, який відіграє важливу роль в сучасному політичному світі?!
Надія Вірна
не спілкувалась з ними. але ви собі суперечите в своїх висловлюваннях. інститут лобіювання може бути лишень там, де є розвинута демократія. авторитарний режим не дозволяє такого. тут справа не в стільи в лобіюванні інтересів студенства, а у декларуванні своєї позиції. коли ви пишете листа табачнику — це те саме, що поговорити про це у вузькому колі. коли ж вивиходите на вулицю- це публічна, відверта незгода. так. вона може каратись. але треба нести відповідальність за свої вчинки і майбутнє. а поки ми будемо чекати, поки запрацює інститут лобіювання, втратимо і державність, і студенство як рушійну силу поступу та портестного руху. А байдужість чи виправдовування байдужості-це грає на руку тим, хто владу захопив і хоче нас всіх поставити на коліна. Але то ваша позиція, я її розумію, але вас не підтримую. і вірю, що є молодь, яка має інше бачення ролі студенства.
Сергій Бостан
Роль студентства — отримати звання, щоб можна було їх потім використати для влаштування власного життя. Про яку роль Ви говорити мені не зрозуміло… На барикадах повинні бути не студенти! Я не суперечу собі, тому що інститут лоббізму може існувати при будь-якій політичній системі. І як можна зрозуміти, що ми чекаємо?? Нічого ми не чекаємо: самі собі обрали таку владу, значить на таку і заслуговуємо… Не хочу продовжувати цю дискусію, оскільки вважаю, що її необхідно проводити в іншому форматі. Я поважаю Вашу думку, однак залишуся на своїй. Студенти не повинні стати розмінною монетою, студенти (молодь) з часом повинні замінити сьогоднішню політичну еліту, і якщо ми не хочемо, щоб вони були такими самими, повинні виховувати і виховуватися в дещо іншому середовищі, і опиратися на дещо інші ідеї, ідеї які сповідує європейська та світова спільнота.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте