Програв Федорук чи Чернівці і чернівчани?

Те що відбулося 10 лютого в міській раді і з міською радою – явище досить неоднозначне. З однієї сторони і добре, що депутати обмежили необмежену владу вічного мера, бо змінювати там точно треба багато чого. А з іншої сторони виникають великі сумніви стосовно того, що з того буде з огляду на те, хто обмежив і для чого це було зроблено.
Отож, Хто? Ну, депутати від партії регіонів –  най буде. А от депутати від БЮТ, НУ і Свободи. Хіба їм делегували повноваження виборці, аби ті лягли під партію регіонів? Адже регіонали вже добряче запустили свої щупальця в міськраду і виконком. Під час особистих розмов чиновники з міськради кажуть, що зараз регіонали готують своїх людей на всі керівні та грошово-впливові місця. Це по-перше. А по-друге. Хіба виборці, голосуючи за партійний список, наприклад, Батьківщини, знали, що потім кількох депутатів виключать з партії? Але ж виборці голосували за партійний список, а не за людей! То хіба можуть ті, кого виключили з партії, мати право голосу в міськраді? Але і забрати цих горе-депутатів з ради не так то і легко. То що виходить?
Повноваження таки обраного мера (бо ж голосували за Федорука) обмежили депутати, дехто з яких, по правді, і не має право бути депутатом. І обмежили на користь однієї партії – регіонів. А їх у фракції міськради тільки вісімнадцятеро (16 регіоналів і один із Забродського і Третьої сили)! Тобто рада стане просто таким собі придатком адміністрації.
І тут не справа у Федорукові (до речі, він і фронтовики заявили, що на депутатів чинився тиск і що їх викликали на співбесіду до Папієва), а в тому, яким чином це все робиться (через коліно) і для чого це робиться (а тут вже можна здогадатися навіщо регіоналам влада у місті).
Я не підтримую ні Федорука, ні регіоналів. Але ж має бути справедливість. Хай переоберуть міську раду і новий склад хай обмежує владу меру, але з делегованими на це повноваженнями від виборців.  

9 коментарів

Галина Єреміца
Так, ситуація складна.Причому вже є необхідна кількість голосів депутатів, щоб оголосити недовіру Федоруку — 2/3 (40), а за подолання вето голосували 43.І тут регіонал Михайлішин, який взагалі у цій сфері повний нуль, буде керувати містом до дострокових, або й до чергових виборів до місцевих рад.Тоді точно міська рада буде філією ОДА.Це неприпустимо.
Святослав Вишинський
Аналогічну оцінку подіям в інтерв'ю ВТемі.ком дав і Олег Хавич, хоча на момент розмови він не був певен стосовно можливості однозначного усунення Миколи Федорука весною:

Федорук ненависний нинішній владі. Розмова з Олегом Хавичем
Михайло Шморгун
Мені дуже смішно. Всі чернауци гудят. Хто кого — Федорук Папієва чи Папієв Федорука. Вся міська «еліта» зашаруділа і почала вникати у конституційне, виборче та муніципальне право. взаємне обливання брудом розділення на прихильників увядшого мера та їх противників бариг та чиновників призведе тільки до одного — шановні Чернівчани забудьте про відповідальність. Війна повноважень — зручний привід ненадавати якісні комунальні послуги, неприбирати вулиці і т ін. Тепер, якщо «в кранє нєт води значить випив Федорук, Міхайлішин, Папієв (потрібне підкреслити)».
Жодна з воюючих сил не збирається займатися МІСЦЕВИМ САМОВРЯДУВАННЯМ, бо на порядку денному — дерибан майна, землі, інших ресурсів "європейського" міста.
Замість того, щоб сказати риторичне «Доколє», деморалізована чернівецька громада змушена обирати між ПЕПСІ та КОКА колою (Кольою:)).
Надія Вірна
Тепер справа навіть не у виборі, а у тому, що нам з Києва призначили керівництво містом. Федорук зробив багато зла місту за повного одобрямсу міської ради. Але його ж люди обрали. Хай 60% з 40% виборців.
Коли робила опитування з цього питання, один чоловік сказав, що це добре, що є зміни. Нехай і це йде від регіоналів. Бо якщо Федорук не змінює місто на краще, то треба міняти Федорука. Але ж міняти маємо ми — виборці, а не дяді з КИєва. Чи Папієв з Харабарою!!!
Альона Гливко
Політика не є такою примітивною штукою, що можна або лягти під когось, або не лягти, тому тут із Вашим твердженням не погоджуюсь. Кожна з партій, що проголосувала за подолання вето переслідувала свої інтереси, а не інтереси регіоналів. Це природньо, що депутати захотіли повернути собі відібрані повноваження. І взагалі конфлікт був настільки штучно створений, що інші партії, в тому числі Батьківщина, опинилися між двох вогнів, між двома силами, що боряться за владу. Так само штучно прикута увага громадськості до цього питання, відволікаючи чернівчан від тих серйозних проблем, перед якими сьогодні постають громадяни: від підвищення цін на продукти, до послуг ЖКХ, води, газу тощо. Це відволікання уваги, якщо проаналізуєте, вигідне як міській, так і обласній владі, адже вони обидва несуть за це відповідальність. Саме про це йде мова у заяві «Батьківщини» стосовно їх голосування, Ви можете ознайомитись з нею на Букньюс, якщо прагнете відповіді на питання «Чому?».
А стосовно виключених з партії депутатів від Батьківщини (їх у раді четверо), то їх голосування виходило із інших мотивів, з яких — це вже знають лише вони. Ви тут абсолютно праві — коли вони пройшли до ради, то не пройшли завдяки своєму авторитету, а виключно завдяки авторитету партії «Батьківщина». Від так, представництво партії у раді зберігається, а депутати, що виключені з партії, будуть виключені і з фракції та існуватимуть як окрема депутатська група. На жаль, відкликати їх із ради сьогодні є фактично неможливим, однак це питання вивчається.
Надія Вірна
Не погоджуюсь з Вами що то все свої інтереси, а не інтереси регіоналів. Там пряма вказівка — захопити цілковиту владу скрізь — районні ради вони взяли. Залишилась міська. Вони і її взяли. А свої інтереси певних партій були задоволені шляхом задоволення інтересів регіоналів (закручено, але правильно). І ніяка увага не відволікається. Вони і то все, що ви описали у своєму міжсобойчику використовують. Ви не знаєте цих людей, які зараз прийшли в нашу область нас ставити на коліна. І, схоже, таки поставлять.
Андрій Круглашов
Пропоную продовжити обговорення на прес-клубі, в понеділок о 18.30 в Літератур Кафе!
pressclub.vkursi.com/1579.html
Ігор Наконечний
Цікаво, відколи це пан Федорук став уособленням добра у цьому місті?
Так класно і просто все виходить: Папієв — зло, Федорук — добро.
А в чому різниця, може мені хтось пояснити?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте