Репресії тривають

Коли восени минулого року спілкувалась з Русланом Зайченком (він відсидів більше двох років за участь у акції «Україна без Кучми» та у сутичці 9 березня 2001 року, визнаний  Европою політичним в’язнем), він сказав, що влада намагається зараз придушити весь протестний потенціал країни. Так воно і сталося. Активістів Податкового майдану та тих, хто відпиляв голову кату українського народу Сталіну у Запоріжжі хочуть знищити як потенційну небезпеку і певно таки знищать.
Так, проти сімох учасників майдану порушено кримінальін справи за пошкодження плитик на Майдані Незалежності на суму більше 210 тисяч гривень. Їм загрожує від кількох місяців аж до 15 років в’язниці.  Прикметно, що подібного обвинувачення не отримали активісти так званого «біло-блакитного» майдану в підтримку Януковича в 2007 році. 
Тим часом міліція перекваліфікувала кримінальну справу проти десятьох тризубівців, котрі відрізали голову пам’ятнику катові українського народу Сталіну, на більш важку із більш серйозною відповідальністю. Адже ті (цитую постанову запорізької міліції), «прагнучи показати свою зневагу до членів запорізького обкому КПУ», заподіяли майнову шкоду в особливо великих розмірах. Бо, бачте, комуністи нарахували, що тризубівці їм завдали шкоди на майже 375 тисяч гривень. І це при тому, що на погруддя Сталіна у Запоріжжі не визначене право власності на законній підставі й встановлений він був незаконно. Адвокати хлопців стверджують, що притягнення до кримінальної відповідальності є безпідставним. Міліція висуває й інші обвинувачення дво-трирічної давнини.
На даний час під вартою знаходяться п’ятнадцятеро тризубівців та свободівців. Вони потребують юридичної та медичної допомоги. Вже 10 березня на Івано-Франківщині до двох років позбавлення волі засудили тризубівця Степана Бичек (незаконне зберігання вогнепальної зброї). Того ж дня в Запоріжжі після двох місяців утримування в СІЗО за звинуваченням у облитті пам’ятника Дзержинському засуджено на два роки позбавлення волі умовно свободівця Юрія Гудименко. Також наразі на підписці про невиїзд перебуває молодий хлопець тризубівець та активіст Податкового майдану Віталій Вишнюк. Він проходить по справі пошкодження пам’ятника Сталіну. Під час утримання під вартою він заразився на туберкульоз, який на сьогодні набув прогресуючої форми і наразі хлопець знаходиться в тубдиспансері міста Запоріжжя.
Високопосадовці ж не зважають на заклики інтелігенції і правозахисників припинити репресії та переслідування. У них інші проблеми – розділити і безтурботно владарювати.

8 коментарів

Віталій Шарлай
Таке беззаконня не повинно так довго тривати. Репресії на самому початку владарювання — тільки квіточки майбутніх замахів і ґвалтувань всього українського. Починаючи від святих державних символів — мови, культури, освіти, віри, землі до кожної людини яка проживає (незалежно від майнового статку, гроші то тільки матеріальний еквівалент) на території держави влада намагається вкоренити новий ген СТРАХУ! Навіщо? Бо так легше правити, коли всі бояться — ніхто не вкусить лапу яка «годує», байдуже яка вона за страшна чи огидна.
Надія Вірна
оце щойно прочитала на правді:
«Рогатинський районний суд в Івано-Франківській області засудив главу центрального проводу ВО „Тризуб“ Андрія Стемпіцького на чотири місяці арешту».
Віра Перун
міліція біло-блакитних активістів не чіпала, оскільки ніхто не подавав на них скарги про пошкодження плитки. це десь в новинах прозвучало… а зодо тризубівців і свободівців… не знаю, наскільки можна вірити Юрію Винничуку, але здається в березневому номері Пост-Поступу він писав про штучний гвалт довкола Тризубу й Свободи, а також про те, що на чолі цих ультрапраих сил стоять аж ніяк не ультраправі… тому ситуація з арештами молоді в такому випадку виглядає трагічною: низи справді вірять в ідею, тоді як «лідери» насправді розігрують разом із владою окрему трагікомедю: аби українцям було на що дивитися і що обговорювати. ну і залякувати теж…
Надія Вірна
Бачите, вони і нам нав’язують думку, що то все сплановано ними ж і що не тре тим так перейматися — одним ж медом мазані. Але я кажу про тих хлопців, які мали сміливість продемонструвати свою позицію і незгоду з діями влади. Хіба активісти податкового майдану — це націоналісти? Чи хіба націоналісти не мають демонструвати свою незгоду з діями влади по відношенню до СТаліна (дозвіл спорудження йому пам.)?
Так про ці справи якраз і мало говорять. говорили тільки на перших порах. а потім ні.
А на що це спрямовано (навіть якщо і сплановано і якщо ті, хто постраждає будуть лишень засобом у чиїхось руках) — як і всі репресії — на залякування. І їм це дуже вдається. На жаль. От пересадять активістів і усе. Вони ж не просто націоналісти, вони здатні мобілізуватися і мобілізовувати людей. І там багато людей, котрі за Україну готові покласти життя. Ви таких багато знаєте?
Віра Перун
як тільки уявила ланцюжок типу «ВОНИ знають, що ми знаємо, ніби ВОНИ навіть націоналізм вирощують на замовлення, відтак маніпулюють нашими знаннями», то виходить, що в цьому світі нічого випадкового немає… все сплановане… навіть негативна реакція… навіть те, що спочатку протестують голосно, а потім не протестуватимуть взагалі…
Святослав Вишинський
Найконструктивніша форма вияву протесту проти дій влади — подальша критика в соціально-політичній сфері. Національна і націоналістична карти розігруються на цьому тлі невипадково, як і та обставина, що лідерами українських «націоналістичних» партій та організацій є люди, що не підтверджують свій декларований статус.
Надія Вірна
критика у випадку авторитарного режиму реальних результатів не дає. це тільки приспання власної свідомості чи совісті в тому, що я таки щось зробила в боротьбі з режимом
Маріанна Антонюк
а Андрухович пропонував саботувати цю владу усіма можливими способами. Де можна — не сплачувати податки, не підтримувати її заходів і т.д. На жаль, дєдушка Лєнін мав рацію: «жить в опщєствє і бить свободним от опщєства нельзя» (((
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте