Як боряться з неугодною інформацією в Чернівцях

Цього тижня в газеті «Час» написала матеріал про вимагання благодійних внесків у пологовому будинку №1. Фігуранти статті не хотіли, щоб матеріал виходив в друк. Натиснути на редакцію не вдалось. Але в четвер в найбільших кіосках міста газети просто не стало — її викупили одразу ж. В кіосках продавці кажуть, що то або дві жінки купували по 20-100 газет як тільки їх привозили, то якийсь чоловік на автівці під’їжджав і скуповував. Я шокована!
Подаю матеріал без скорочень.
 
Коштовна медицина

Без благодійного внеску зась в лікарню
Найсвітлішим моментом у житті кожної родини, звісно, є очікування малюка. А якщо то має бути двійня, то щастя подвійне. Подружжя чернівчан Красовських первістків очікує з великим нетерпінням. Та те щастя затьмарюють страшні реалії – скрізь за все треба платити. Навіть за те, що відповідно до закону має бути безкоштовним.
— П’ятого квітня прийшла до першого пологового будинку, аби лягти на збереження. Медсестри веліли написати заяву про внесення мною благодійного внеску в сумі 120 грн., — розповідає Оксана Красовська. – Я відмовилась. Бо ж на такі витрати не розраховувала: мені ж і ліки, і пакет за 55 грн. обов’язково треба було купити. Тоді вони сказали, щоб я пішла до заввіділенням патології вагітних. Завідуюча Олена Альбота почала вимагати, аби я таки сплатила цей внесок. Я відповіла, що у мене немає грошей. А вона: «Як же ти думаєш тоді народжувати?». Сказала, що якщо немає грошей, то можу повертатися в жіночу консультацію. Але, мовляв, і там мене не приймуть. Також сказала, що їй же потрібні якісь гроші на ремонт. А якщо я не заплачу, то не маю права користуватися ні туалетом, ні душем. Я розплакалась, і врешті лікар дозволила мені залишитися, але попередила, що гроші на благодійний внесок мені знайти все одно треба. Окрім того, в цьому відділенні всі аналізи, окрім загального аналізу сечі та аналізу сечі за Нечипоренком, платні! Я не хочу, щоб мої двійнятка жили у такій державі, де ні на закон, ні на людську гідність не зважають. І на всі безчинства закривають очі.
 Нічого я у Красовської не вимагала, — відповіла на запитання нашого кореспондента заввіділенням патології вагітних Міського клінічного пологового відділення №1 Олена Альбота. – Це все неправда. Я сказала їй, щоб вона лягала лікуватися. Чому їй ви вірите? Я — лікар вищої категорії з 25-річним стажем. Чому ви збурюєте людей проти лікарів, безпідставно плямуєте їхню репутацію? Якщо ви щось будете писати, то я подам на вас до суду і ви будете писати спростування.
Отож зі слів лікаря виходить, що тільки вони апріорі кажуть правду, а пацієнту належить мовчати, бо він неправий, бо він бреше.
Коли наш кореспондент прийшов до пологового будинку, пані Оксану викликав до себе головний лікар Дмитро Манчуленко. Він наполягав на тому, аби молода жінка написала заяву, що ні до нього, ні до медичного закладу претензій не має. А також переконував жінку забути цю історію взагалі й нікуди більше не звертатися. Заяву Оксана таки написала, але вказала там свої претензії до заввділенням Олени Альботи. Хоча, якщо розібратися, претензії повинні бути і до головного лікаря, котрий дозволяє, щоб таке творилось у його лікарні. Та забувати цю історію Оксана не збирається. Бо ж коли всі мовчатимуть, то нічого ніколи не зміниться. І Оксана порушила цю проблему для того, щоб іншим жінкам було легше та щоб надалі ніхто нічого з них не вимагав.
У кабінеті головного лікаря від отих усіх хвилювань Оксані стало зле. Хвала Богу, все минулось.
Поспілкувавшись з вагітними в пологовому будинку, наш кореспондент переконався, що випадок з Оксаною в цьому відідленні не поодинокий. За умови не називати їхні імена, жінки розповіли, що насправді усі вони за те, аби оформитись на стаціонарне лікування, заплатили по 120 грн. Всі слухняно переписували зі зразка заяву, де вказана саме ця сума. І платили гроші, не отримуючи жодних квитанцій. І навіть думки не платити не виникало. Здоров’я ж своє і дитини дорожче! Та й чи не за кожен аналіз і обстеження платять. Хіба котрась може попросити у лікарів, аби ті виписали довідку, що жінка малозабезпечена, тоді аналізи можуть обійтись дешевше або ж взагалі, як це і має бути, безкоштовно.
 А що робити людям, у котрих зовсім коштів немає? Безоплатні ж тут тільки харчування, перебування, послуги лікарів та медсестер, — розповідає Оксана Красовська. – Я не працюю. За житло щомісяця платимо дуже багато. Та ще й на двійняток потрібно буде купу грошей. То ми кожну копійку рахуємо! І якщо для когось 120 грн. – не гроші, то для нас це не так. І справа тут навіть не стільки в отих 120 гривнях, скільки в самій системі, яка дозволяє вимагати з людей гроші за те, що за законом має бути безкоштовним. Бо ж і так всі ліки за власні кошти купуємо.
Коли ми вже особисто зустрілись із заввіділенням патології вагітних пані Альботою, вона, в присутності Оксани Красовської, продовжувала стверджувати, що нічого від жінки не вимагала і що ця інформація – це «одна баба сказала». Ми ж, у свою чергу, переконались в тому, що ремонти у відділенні таки роблять. Зокрема, це помітно в кабінетах адміністративних та медсестерських. Там і меблі нові, і двері. У палатах же ліжка такі, що на них і дужій людині ні всидіти, ні лежати неможливо. Правда, як нам повідомив головний лікар Дмитро Манчуленко, незабаром хороші ліжка в палати таки закуплять.
Також пан Манчуленко нам сказав, що не треба з ситуації з Оксаною Красовською робити сенсації. Це, за його словами, поодинокий випадок і аж ніяк не система. І йому буде дана належна оцінка. Наразі ж жінка безкоштовно лікується. А взагалі, це ж, мовляв, пологовий будинок, тут жінки народжують. Бо ж і наш кореспондент, молода дівчина, теж, певно, буде народжувати (який стосунок це має до суті справи, незрозуміло, — Авт.).
Що ж стосується благодійних внесків, то вони, за словами пана Манчуленка, сплачуються добровільно і в сумі, котру бажають самі пацієнти. Їм видається чек. Кошти використовують для закупівлі необхідних ліків, реанімаційних невідкладних заходів (нещодавно за 13 тисяч гривень з благодійних коштів було вилікувано жінку з Заставнівщини). Без благодійних внесків лікарні довелось би дуже сутужно, адже державного фінансування не вистачає. Однак вимагати сплати благодійного внеску ніхто не має права. Головний лікар запевнив нас, що в його лікарні такого вимагання немає, а якщо будуть виявлені подібні факти, то винні особи будуть нести відповідальність. Адже в його підпорядкуванні майже 500 осіб, а тому за всіх все знати неможливо.
Також Дмитро Манчуленко переконував, що аналізи та обстеження в відділенні безкоштовні. Хіба пацієнти за власним бажанням можуть давати кошти на гель для УЗД чи серветки тощо. Якщо ж буде виявлено, що з пацієнтів беруть кошти за аналізи, то будуть вжиті заходи.
Загалом, питання благодійності і добровільності тих самих внесків у медичних закладах піднімалось неодноразово. Але все зупинялось на тому, що фінансова ситуація в медичній галузі складна і якщо не буде внесків, то на медицину чекає катастрофа.
Та наразі у більшості випадків благодійна допомога ніде не фіксується і є прихованою формою оплати медичних послуг у державних та комунальних медичних закладах. Просто незаконну плату за безкоштовні послуги тепер вміло завуальовують виразом «благодійний внесок».
Бо ж відповідно до статті 49 Конституції України у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно всім громадянам, незалежно від її обсягу та без попереднього, поточного або наступного їх розрахунку за надання такої допомоги. За законом же «благодійництво — це ДОБРОВІЛЬНА БЕЗКОРИСЛИВА пожертва фізичних та юридичних осіб».
Минулого року Антимонопольний комітет встановив, що медичні установи самостійно встановлюють розміри добровільних внесків залежно від виду медичної послуги. Комітет визнав, що «благодійні пожертви є завуальованими платними послугами, нав’язування яких може призвести до порушення конкуренційного законодавства та негативних наслідків для споживачів». Водночас закон не забороняє добровільних спонсорських внесків у будь-яких розмірах, але вимагати їх, зокрема, за УЗД, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають права.
На вимогу Комітету, міністерством охорони здоров’я розіслало роз’яснювальні листи на місця, яким головлікарів зобов’язують дотримуватися законів при зборі внесків. Дозволено вивішувати в лікарні оголошення про те, що кожен може, за бажання, здати певну суму на потреби лікарні. При цьому платнику повинні обов’язково видати квитанцію із вказівкою прізвища і пожертвуваної суми. Пожертви повинні обліковуватися в касі бухгалтерії. І потім розподілятися відповідно до потреб закладу відповідно до затверджених статей витрат.
В Чернівецькому обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України нам повідомили, що благодійні внески пацієнтів в медичні заклади краю є добровільними, а тому і не ведуть з цим явищем боротьбу.
Тож єдиним, хто може вести з цією вакханалією боротьбу, залишається сам пацієнт. І коли з нього вимагають плати добровільних внесків, то обов’язково треба письмово скаржитися головному лікареві та в управління охорони здоров’я про дії працівників і вимагати письмову відповідь (заяву слід писати у двох примірниках, один з яких зареєструвати і зберігати). Також бажано в такому випадку ще й записати (на диктофон) вимагання грошей.
В пологовому будинку більшість вагітних погоджується з тим, що з вимаганням боротися треба. Але боротися не поспішають. Краще заплатити і мовчати. Усі ж-бо платять. Для чого собі проблеми на голову шукати? Але це зло треба викорінювати. Бо ж воно кидає тінь на тих лікарів, котрі чесно виконують свої обов’язки, день і ніч працюють, рятуючи людські життя, та отримують за це зовсім малі зарплатні.
У міському управлінні охорони здоров’я нам повідомили, що у випадку вимагання благодійного внеску потрібно звертатися до головного лікаря установи, до управління із заявою. Тоді буде створена спеціальна комісія, яка розбереться в ситуації. Заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ростислав Калошин повідомив, що вимагати благодійні внески лікарі не мають права. Отож в таких випадках треба звертися до вищих інстанцій із заявою. Що ж стосується платних аналізів, то, за словами обох очільників, такого не може і не повинно бути.
Не повинно, але є. І поки всі будуть мовчати, так буде ще довго.
Недарма люди вже кажуть, що зараз в медичних закладах більше благоДІЙНА, аніж БЛАГОдійна допомога. Та коли доїння пацієнтів припиниться і врешті-решт настане благо?
Надія ВІРНА
Від редакції. Ми звертаємось до всіх свідомих буковинців. Не давайте гроші за безкоштовні послуги. Не дозволяйте вимагати у вас благодійні внески. Не мовчіть. Пишіть скарги. Звертайтесь до газети.
 
Розцінки в відділенні патології вагітних пологового будинку №1
(за інформацією Оксани Красовської та інших вагітних):
Обов’язковий пакет – 55 грн.
Мазок – 60 грн.
Кров з вени – 45 грн.
Кров з пальця – 5 грн.
Кров з вени на гормон плаценти – 160 грн.
УЗД – 20 грн.
Бак. засів сечі – 15 грн.
Кардіограма – 10 грн.
Кардіомоніторинг – 10 грн.

12 коментарів

Святослав Вишинський
Газета «Час» може повторити публікацію в наступному номері з передмовою про інцидент. Або в матеріалі через номер. Або в будь-якому іншому. Комусь доведеться викуповувати газету разом із редакцією.
Ігор Константинюк
Гадаю, і інші чернівецькі газети не відмовилися б розмістити в себе цей матеріал, якщо вже він так «піднімає попит»)
Ярослава Шеремета
До чого ми докотилися? Народжуєш, плати гроші, помер хтось з рідних, теж плати гроші… Отак, у нас покращують демографічну ситуацію… Це жахливо…
Володимир Антонюк
нещодавно народжували в Чернівцях. Заходить медсестра в баному!!! халаті і в тапках мохнатих — прийшла ставити укол. Без вати і без шприца і спирту. І яке у не ї було здивування, коли я їх швиденько натякнув, що із обласного бюджету на це гроші виділені і вона має шустрєнько це принести. ПОтім ця ж красуня, без всяких докорів сумління каже — " а дайте мені рулон паперових рушників". І на моє просте питання — «а чого це раптом?» — вона відповідає — " бо ми там руки миємо і нам їх нада витірать". Завіса. Я їй порадив заходити в палату після того як вона помиє руки і тут витирати. А ці «благодійні внески» — «пока не здадітє — нє вьіпішем». — вони ж просто прекрасні. А медициною у нас в області вже багато років опікується вірний Регіонал. Життя прекрасне. Живемо далі ;)
Захар Подкидишев
А то фігня, що нашу медакадемію, яка випускає отаких лікарів-напівфабрикатів, які стетоскоп від скальпеля відрізнити не можуть, довгий час очолював ні разу не хабарник помаранчевий Пішак.
Вова, ти у медсестричкі забув спитати за кого вона на президентських виборах голосувала. Бо коли за твою нєнаглядну Юлію Володимірівну, то якось нечемно ти з нею поступив.Вона ж бо своя. Я б на твоєму місці їй не те, щоб рулон паперових рушників, рулон плакатів з тігрюлєю дав))))
Володимир Антонюк
тобі, Захаре, як чєлолвєку тіпа культурному, варто було б знати, що медсестри в медакадемії не навчаються. А за їх працевлаштування таки відповідає ніразу не хабарник Шкробанець. І це його ідея завісити всі медичні установи картінками з верхньою частиною шиї Овоча.
Маріанна Антонюк
Захар, медсестричка була явно румуномовна, тож голосувала однозначно за вікторфьодорича :)))
Олексій Пономаренко
Сьогодні на плюсах передача «Гроші» саме на цю тему.
Ну, а спроби декого, і цю тему перевести в наші-ваші дуже смішна.
Володя, ти реально віриш, що якби у нас медециною опікувався вірний БЮТівець, наприклад ти, то все би було реально круто в наших лікарнях і поборів би не було? Ти ж розумієш, що при тому фінансуванні це нерально. Звичайно з цим потрібно боротись. Але, що ти особисто зробив для цього? Написав цей пост?
Володимир Антонюк
в історії не має «якби». Члени партії «Батьківщина» ніколи не очолювали управління і головні управління. Тому тут немає про що говорити.
А задля того що б не давати цим напівфабрикатним лікарям хабарів я просто не хворію. Чого і тобі бажаю.
Надія Вірна
Та до чого тут політика??? тут сутність людей. Медики як потрапляють на роботу (через хабарі та знайомства), так і лікують. В них це в жилах. А про пологові будинки вже й зась говорити. Там все просякнуто корупцією. І діти в тій атмосфері народжуються. І якими вони повинні після такого бути??? Хоча там дійсно є гарні та чесні лікарі. Але система їх згризає. Мені ця Оксанка розповідала, що у них в першому пологовому є жінка лікар, яка взагалі ні гроша не бере. навіть могорича. Але така людина в медицині стає легендою. А не звичним явищем. на жаль
Маріанна Антонюк
100%, гарні й чесні лікарі є — і в пологовому, і в жін. консультації, і в лікарнях-поліклініках, це правда. До речі, мені на них щастить.
Захар Подкидишев
Вова, головне, шо ти не даєш окремим уродам тіпа мене — розмножуватися)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте