Навчить чи не навчить

От просто цікаво. Чи навчить ситуація та її відголос стосовно оператора Івана Мітріка та ганебної поведінки депутатів Чернівецької міської ради хоч чомусь тих самих депутатів та журналістів? Чи провчить і одних, і інших?
От що не кажіть, але не вірю в те. Так, депутати, певно, обережніше ставитимуться до всіх людей, які є в раді під час засідань, обережніше у них вимагатимуть посвідчень, обережніше відбиратимуть касети тощо. Чому? Бо в них мало культури спілкування не тільки з журналістами, а й з пересічними людьми. Скоробагатьки не знають іншої мови, як мову нахабних вимог та натиску. Тому тут залишається кивати лиш на громаду, аби уважніше дивилася, кого обирає.
На засіданні обласної НСЖУ (не є членом принципово, а була присутня у зв’язку з випадком у міськраді) певні журналісти піднімали питання, чому це Мітрік був без посвідки. Але ж, люди добрії! На засіданнях місцевих рад може бути присутній кожен! І збирати інформацію може кожен! Він ж не зайшов додому до Михайлішина! Тому такі закиди колег мені особисто було чудно чути.
Тому й виникло наступне запитання. Чи навчить ситуація самих журналістів? Варто відзначити, що зреагувала журналістська братія відносно швидко. Зреагувала м’якою, але все ж заявою офіційної спілки журанілістів. То вже добре. Позитивом є те, що в заяві міститься таке бажане для багатьох журналістів: обласна НСЖУ «звертається до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших суб’єктів владних повноважень області з пропозицією відмінити процедуру акредитації журналістів».
І два штрихи наостанок. По-перше. Мені імпонує ініціатива мого шефа Петра Кобевка відправити Гаєвську та депутата-регіонала Штефуряка в інформаційну безвість і не писати про них, не показувати їх, аби провчити і іншим показово було б. Більшість пропозицію не підтримала. А жаль.
По-друге. Під заявою стоїть підпис людини, котра працює в державному ЗМІ. І вже, вкотре, за таку сміливу громадянську, професійну позицію, журналісту загрожує вигнання. Питається лишень — за що конкретно? І як піднімається рука чи язик у керівництва ЗМІ тиснути на колегу за підтримку колеги? Сором. І тут зрозуміло, що випадок з Мітріком, на жаль, навчить колег цього журналіста в державному ЗМІ надалі мовчати, не висовуватися. А жаль.

3 коментарі

Святослав Вишинський
Свого часу на «ВКурсі» і за його межами лунала ідея організувати в чернівецьких мережевих ЗМІ «тиждень без політики» — звичайно, подібний заклик ніким не може бути почутий — ряд веб-сайтів просто не існують поза простором політики. Тим більше політик не може бути замовчаний — інакше, ніж за гроші іншого політика. Там де політична інформація стає хлібом насущним для професійного кола — годі шукати принципи чи радикальні позиції.
Надія Вірна
Просто політикою просякло все. а по цих двох можна було легко не писати. бо вони, в принципі нічого хорошого й не роблять
просто могло б бути, аби інші знали, що їх таке саме чекає
Святослав Вишинський
Дама пручається не для того, щоб весь час відмовляти. Всього лиш для підвищення своєї капіталізації в очах — інвестора.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте